European Institute of Food and Nutrition Sciences
Achsheimer Str. 6a, D-86456 Gablingen, mobile 0177 7 222 489
1954 born in Himmelpforten (Lower Saxonia)
1981 State examination for food chemists, University of Munich
Since then self-employed as science journalist, management consultant and lecturer.
1991 - 99 Lecturer at the FH Fulda, Department of Home Economics & Nutritional Sciences.
1994 - 96 Lecturer at the University of Oldenburg, Department of Home Economics & Nutritional Sciences.
1995 Appointed Scientific Director of the European Institute of Food and Nutrition Sciences e.V. (EU.L.E.)
2007 Advisory Board of the Giordano Bruno Foundation in Mastershausen
2008 Development of the German Food Additive Museum (Deutsches Zusatzstoff-Museum) in Hamburg (together with Prof. Schwedt)
Listed in 2008 by Cicero magazine in the natural sciences section among "Germany's most important thought leaders". The basis was an analysis of electronic databases.
Columns and broadcasting series (selection)
1990 to 1999 monthly column in "Natur”
Since 1995 Supervision of the "Scientific Information Service of the European Institute of Food and Nutrition Sciences e.V.".
1997 - 2014 Monthly columns in catering trade journals
2003 - 2005 Column in the Neue Züricher Sonntags-Zeitung
1998 - 2019 weekly radio column "Mahlzeit" on Deutschlandradio.
Since then, regular "Brotzeit" videos at: https://euleev.de/
2023 Renaming of the "Brotzeit" contributions to "Pollmers Mahlzeit”
Non-fiction
Iß und stirb - Chemie in unserer Nahrung. Cologne 1982 (with E. Kapfelsperger)
Prost Mahlzeit - Krank durch gesunde Ernährung. Cologne 1994 (with A. Fock, U. Gonder, K. Haug)
Liebe geht durch die Nase - Was unser Verhalten beeinflußt und lenkt. Colonge 1997 (with A. Fock, U. Gonder, K. Haug)
Vorsicht Geschmack - Was ist drin in Lebensmitteln. Stuttgart 1998 (with C. Hoicke, H.-U. Grimm)
Wohl bekomm's! Was Sie vor dem Einkauf über Lebensmittel wissen sollten. Cologne 2000 (with B. Schmelzer-Sandtner)
Mythos Cholesterin – die zehn größten Irrtümer. Stuttgart 2002 (U. Ravnskov, Ed. Pollmer)
Lexikon der Fitneß-Irrtümer Frankfurt/Main 2003 (with G. Frank, S. Warmuth)
Esst endlich normal! Piper, Munich 2005
Food Design: Panschen erlaubt. Hirzel, Stuttgart 2006 (with M. Niehaus)
Lexikon der populären Ernährungsirrtümer. 2nd revised editon Frankfurt/Main 2007 (with S. Warmuth)
Pillen, Pulver, Powerstoffe – die falschen Versprechungen der Nahrungsergänzungsmittel. Eichborn, Frankfurt/Main 2008 (with S. Warmuth)
Wer gesund isst, stirbt früher. BLV, Munich 2008 (with M. Niehaus)
Wer gesund lebt, ist selber schuld. BLV Munich 2010 (with M. Niehaus)
Opium fürs Volk. Rowohlt, Reinbek 2010 (with A. Fock, J. Muth und M. Niehaus)
Wer hat das Rind zur Sau gemacht? Wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden. (with A. Fock, M. Niehaus, J. Muth) Rowohlt, Reinbek 2012
Don’t go veggie. (with G. Keckl, K. Alfs) Hirzel, Stuttgart 2015
Zusatzstoffe von A-Z. Was Etiketten verschweigen. Deutsches Zusatzstoffmuseum, Hamburg 2017 (Food Additives from A-Z. What labels conceal)
Was wollen wir essen? In: Gesund leben mit Hämophilie. Ed. Biotest AG, Dreieich 2021; pp 53-88
Numerous translations of the books into foreign languages, but none in English.
Publications in professional journals
Pollmer U, Agro-Industry Hi-Tech 1990; 2: 43 - 45; Novel foods: flavor design and malnutrition. https://eurekamag.com/research/016/508/016508576.php
Haller R, Rummel C, Henneberg S, Pollmer U, Köster EP: Chemical Senses 1999; 24: 465 - 467; The influence of early experience with vanillin on food preference later in life https://academic.oup.com/chemse/article/24/4/465/326402?login=false
Pollmer U: Acta Ethnologica et Linguistica 2000, Nr. 72: 235 - 251; Chemische Nachweise von Suchtmitteln des Altertums.
Pollmer U: Migration & Diffusion 2000; 1: 58 - 72; The spice trade and its importance for European expansion. https://euleev.de/images/Beitraege/UP_The_spice_trade.pdf
Pollmer U: Zeitschrift für Allgemeinmedizin 2001; 77: 448-454; Brennpunkte der Lebensmittelsicherheit: mikrobielle und chemische Risiken.
Muth J, Pollmer U: Züchtungskunde 2010; 82: 40–56; Die Bedeutung der „Küche“ für die Evolution des Menschen. (The importance of "cuisine" for human evolution.) https://www.zuechtungskunde.de/Die-Bedeutung-der-Kueche-fuer-die-Evolution-des-Menschen,QUlEPTEyNjU2OTkmTUlEPTY5MTQy.html
Pollmer U, Fleischwirtschaft 2011; H.6: 10-13; Fleisch – ein „Stück Lebenskraft“ im freien Fall? https://www.euleev.de/images/andere_Redaktionen/flw_2011_fleisch_lebenskraft_pollmer.pdf
Pollmer U, Stein M: EHEC: Alarm im Darm. RFL Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2011; H.7: 239-240 https://euleev.de/images/andere_Redaktionen/RFL_7_2011_pollmer_ehec.pdf
Pollmer U: Stille Wässer gründen tief? Auf dem Weg zum nächsten Skandal. RFL Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2013; H.6: 220-221
Fernsehfeatures (Auswahl)
"Heute richtig - morgen falsch", (Ernährungstheorien) WDR ca 1992
"Schrott und Korn", (Brot und Backmittel) SWF, ca 1994 (with K. Haug)
"Allergien - eine rätselhafte Volkskrankheit" NDR/Arte, Feb. & Mai 2000 (with A. Fock)